Tv-recensie | Nog even los op ‘slechte verliezer’ Timmermans

De donderdag begonnen met Goedemorgen Nederland, waar de gasten bijzonder goed gemutst over de schaduw heen stapten van de verkiezinguitslag de dag ervoor. Telegraaf-journalist Wouter de Winther en rechtsgeleerde Afshin Ellian analyseerden de verdubbeling van het aantal PVV-zetels naar 37. Kiezers waren „klaar” met migratie, de radicale islam, het klimaat en stikstof, maar de oorzaak lag ook bij GroenLinks-PvdA. Zij hadden Frans Timmermans uit Brussel gehaald en serieus gedacht dat hij het land wel even zou redden.

Nog even kijken naar Timmermans die zijn aanhang belooft de democratische rechtsstaat te verdedigen. „Slechte verliezer”, vond De Winther. „Beetje ongehoord”, vond Ellian. Timmermans was hier de „beroepsophitser”. „Hij de democratie verdedigen? Wélke democratie?” De kiezer had zojuist toch democratisch niet voor hem gekozen? „Gevaarlijk”, vond Ellian. „Zuur”, vond De Winther.

Rond het middaguur overheerste bij Ongehoord Nieuws (ON) de triomf. Eindelijk was de „onvrede in het land” gekanaliseerd. Eindelijk werd de stem van de ongehoorde burger gehoord. „Wat gaat er door je heen”, vroeg de presentator aan Tweede Kamerlid Harm Beertema van PVV. Hij had een beetje een dubbel gevoel, zei hij. Enerzijds „een doorbraak van mijn gedachtengoed”. Anderzijds nèt jammer dat hij zich door Wilders van de kieslijst had laten afhalen, omdat hij ontevreden was over plek 16 die hem was toebedeeld. Veel te laag. Na veertien jaar „alles op te hebben gegeven” voor PVV, stemde hij woensdag BBB.

„Gewéldig” vond emeritus hoogleraar rechtsgeleerdheid Paul Cliteur het dat de „partij van paria’s” nu aan zet was. Maar, waarschuwde hij, het kon jaren duren voor de omwenteling merkbaar wordt. Pas als de PVV burgemeesters voortbrengt, rectoren van universiteiten, hoogleraren, ambtenaren en museumdirecteuren, dán zal de omslag definitief zijn. O, en een ander wind bij de media natuurlijk, die de PVV-stem altijd buitensluiten. Behalve bij Ongehoord Nieuws, zei de presentator. „Wij zijn opgericht om dit geluid op tv te brengen.” Geluid tégen „massa-immigratie”, tegen „klimaatwaanzin”, tegen het „tuig dat voor terreur” demonstreert. En hij moest nog maar zien of omroeporganisatie NPO dat geluid nog durft te verbieden (volgende maand besluit de staatssecretaris van Cultuur of ON in het publieke bestel mag blijven). „Ons geluid is nu de mainstream mening.” Zul je net zien dat ON mag blijven, en Wilders vervolgens de NPO opheft.

En het „frame” dat PVV een ongrondwettelijke partij zou zijn? „Walgelijk”, vond oud-PVV-Tweede Kamerlid Reinette Klever. „Wij zetten groepen tegenover elkaar. Zij zetten óns buitenspel. De ongevaccineerden, PVV’ers, ons.”

Black Friday

Tegen etenstijd behandelde Hart van Nederland (SBS6) de winst van Wilders en de voors en tegens van uitverkoop op Black Friday. Conclusie: „Met Black Friday is het net als met Wilders. Het is er gewoon.” Direct daarna kwam GoedNieuws Vandaag, ook bij SBS6. Raymond Mens vond dat Timmermans wel wat positiever had kunnen reageren op de „monsterzege” van Wilders. „Je kunt ook zeggen: die man wordt al jaren bedreigd door extremisten. Geweldig dat hij er nog is én wint.” Daarna werden twee „leuke” punten behandeld het uit PVV-programma. De tandarts wordt gratis en de btw op boodschappen verdwijnt.

Einde avond nog even langs de kingmakers van VI: Stemming van vanavond: Wilders is géén „lekker visitekaartje” voor Nederland in het buitenland. Voor het slapengaan Op1 (WNL): daar zat opiniepeiler Maurice de Hond – tot voor kort werd hij naar eigen zeggen gecanceld door „traditionele media” – om te zeggen dat hij het als enige echt had zien aankomen, deze „middelvinger naar de gevestigde macht”.